Карлес Пучдемон не планує просити політичного притулку в Бельгії (аудіо)

Карлес Пучдемон не планує просити політичного притулку в Бельгії (аудіо)

Колишній президент Каталонії Карлес Пучдемон, який прибув напередодні до Брюсселя, сьогодні вкотре заявив, що не планує просити про політичний притулок у Бельгії  і не збирається втікати від іспанського правосуддя.  Під час брифінгу  відсторонений Мадридом лідер Каталонії  наголосив, що каталонська проблема є проблемою усієї Європи.

З подробицями наш кореспондент у бельгійській столиці Андрій Лавренюк:

"Колишньому президенту Каталонії, що в Іспанії, Карлесу Пучдемону не погодили проведення сьогодні прес-конференції у Міжнародному прес-центрі, який підконтрольний уряду Бельгії. Про це офіційно не повідомляється, але, нібито бельгійська влада не хоче бути причетною до можливого конфлікту з Іспанією, а також з Євросоюзом через каталонський конфлікт.

Натомість Карлес Пучдемон провів брифінг – він викликав значний інтерес у міжнародного журналістського пулу . У Брюссельському прес-клубі він заявив, що не проситиме про політичний притулок у Королівстві Бельгія. Як наголосив політик, він був змушений залишив Іспанію, щоб уникнути проблем із своєї безпекою.

Нагадаю, що напередодні повідомлялося про те, що державний секретар з питань притулку федерального уряду Бельгії, який очолює представник націоналістичної фламандської партії, може підтримати надання колишньому лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону та ще п’ятьом екс-каталонським міністрам політичного притулку за скороченою процедурою.

Варто наголосити, що позиція Євросоюзу у цьому конфлікті залишається незмінною: Спільнота не визнає сепаратистських прагнень Каталонії та виступає за територіальну цілісність цього іспанського регіону.

Як відомо, минулого тижня каталонський парламент проголосував за незалежність регіону, проігнорувавши рішення Конституційного суду Іспанії, який назвав референдум незаконним. Після цього верхня палата іспанського парламенту – Сенат – дозволила уряду прем’єр-міністра країни Маріано Рахоя запровадити пряме правління в Каталонії".

Андрій Лавренюк, Укрінформ, з Брюсселя, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!