Явка на виборах, що відбулись напередодні становила понад 48% (аудіо)

Явка на виборах, що відбулись напередодні становила понад 48% (аудіо)

Явка на виборах голів та місцевих депутатів, що відбулись напередодні у двісті одній Об’єднаній територіальній громаді у всіх регіонах України, була доволі високою і становила, в середньому, понад 48-м відсотків, підрахували у Громадянській мережі ОПОРА. У шістдесяти громадах головами стали висуванці від блоку Петра Порошенка"Солідарність", у 13-ти – від Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", вже оголосили у Комітеті виборців України.

Представники обох організацій відстежували увесь виборчий процес, і сьогодні оприлюднили попередні підсумки голосування.

Розповідає Ольга Бутко:
                                                
"Підрахунок голосів при свічках і ліхтариках – у кількох західних регіонах України через негоду і пошкодження електромереж саме в таких умовах членам виборчих комісій доводилось завершувати виборчий процес.

Однак, 60-70-т відсотків порушень, що зафіксували спостерігачі Комітету виборців До та В день голосування, були технічними або процедурними. А отже, засвідчили непрофесійні дії самих членів виборчкомів, каже генеральний директор Комітету виборців Олексій Кошель.

У день голосування фіксували спостерігачі й використання нечесних виборчих технологій з боку учасників перегонів, продовжує аналітик Комітету виборців Денис Рибачок.

А от підрахунок голосів – незважаючи навіть на несприятливі погодні умови у західних областях – був організований на доволі високому рівні. Принаймні, за інформацією спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, понад 99-ть відсотків дільничних виборчих комісій повністю дотримувались відповідної процедури. За винятком окремих дільниць, зауважує координатора виборчих та парламентських програм ОПОРИ Ольга Айвазовська.

Представники ОПОРИ та Комітету виборців вважають, що для усунення усіх згаданих порушень необхідно вдосконалити законодавство щодо місцевих виборів зокрема – і щодо будь-якого виборчого процесу в державі загалом".  

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!