Умеров і Чийгоз повернуться до Криму

Умеров і Чийгоз повернуться до Криму

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров, які після засудження в анексованому Криму були передані російською стороною Туреччині і прибули до Києва, не змінили позицію щодо своїх намірів повернутися через певний час до окупованого Криму.

Про це вони сказали під час прес-конференції в аеропорту "Бориспіль", повідомляє Укрінформ.

"Я вже говорив у деяких інтерв'ю, що через певний час я просто поїду додому", - сказав Умеров. Таку позицію підтримав й Ахтем Чийгоз: "Ми ні від кого бігати не збираємося".

Додамо, Президент України Петро Порошенко нагородив заступників голови Меджлісу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова орденами «За заслуги» III ступеня та II ступеня відповідно. Церемонія нагородження відбулася під час зустрічі Глави держави зі звільненими кримськотатарськими лідерами в Адміністрації Президента.

Нагадаємо, Умерова було засуджено на 2 роки колонії-поселення за обвинуваченням у нібито публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Чийгоза було засуджено російським судом до 8 років позбавлення волі у "справі 26 лютого".

Звільнити Умерова, Чийгоза та інших кримськотатарських політиків і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні й російські правозахисні організації.

Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засуджують США та Євросоюз. 25 жовтня російська сторона передала Чийгоза й Умерова Туреччині.