Україна створює механізмів верифікації кінцевих власників бізнесу (аудіо)

Україна створює механізмів верифікації кінцевих власників бізнесу (аудіо)

Україна ініціює створення механізмів верифікації, тобто перевірки оприлюдненої інформації про кінцевих власників бізнесу. Про це сьогодні у Києві повідомила заступниця міністра юстиції Олена Сукманова. Тим часом і правозахисники з міжнародної організації "Transparency International Ukraine" висловлюють сподівання, що відкритість сприятиме подоланню корупції і залученню іноземних грошей в українську економіку.

З подробицями – Тетяна Власенко:

"Кілька місяців тому в Україні запрацювала відкрита база даних про кінцевих власників бізнесу. І запроваджена кримінальна відповідальність за небажання українських компаній оприлюднювати таку інформацію, - нагадує заступниця міністра юстиції Олена Сукманова. Ба більше, Україна і Великобританія стали першими країнами, які наважилися розкрити імена кінцевих власників компаній для усього світу у Глобальному реєстрі бенефіціарних власників, створеному Міжнародною організацією Transparency International. Тепер цю інформацію може бачити будь-хто у світі, зокрема, потенційні інвестори. Але, важливо, щоб оприлюднені дані були правдивими, - каже Олена Сукманова.

Перевірка оприлюдненої інформації про кінцевих власників бізнесу – це актуальна проблема не лише для України, а для усього світу, каже виконавчий директор "Transparency International Ukraine" Ярослав Юрчишин. І свій механізм боротьби із відмиванням брудних грошей світу нині пропонує Великобританія. Це такий собі метод "презумпції винуватості", який країна зараз сама лише випробовує, але, за словами експерта, досить успішно.

В Україні ж верифікація кінцевих власників бізнесу має розпочатися з синхронізації усіх внутрішніх реєстрів, вважає Ярослав Юрчишин. Це дасть змогу порівнювати інформацію та виявляти неточності, а відтак - викривати брехливі дані в електронних деклараціях доходів українських посадовців".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!