Російських ФСБшників можуть обміняти на викрадених українських прикордонників

Російських ФСБшників можуть обміняти на викрадених українських прикордонників

У Державній прикордонній службі не виключають, що росіяни готуються до обміну двох українських прикордонників, які зникли на кордоні у Сумській області, на двох ФСБшників, затриманих біля Криму.

Про це заявив речник відомства Олег Слободян в ефірі Еспресо.TV.

"Ми підозрюємо, що наших 2 військовослужбовців, швидше за все, Росія намагатиметься обміняти на тих 2 російських прикордонників, яких ми затримали кілька місяців тому на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. Саме на цей висновок нас наштовхує небажання російської сторони йти на діалог", - сказав речник прикордонної служби. Він уточнив, що про це свідчить як відмова російської сторони відразу повернути 2 українських прикордонників з Сумщини, так і повне небажання взагалі обговорювати це питання.

"В рамках нормальної робочої співпраці на мирних ділянках кордону це питання вирішується впродовж однієї зустрічі впродовж 1 - 2 діб після інциденту - якщо немає якихось обтяжуючих обставин", - зазначив Слободян.

Він розповів, що подібні ситуації, зокрема, мали місце на білоруському кордоні, коли прикордонники з Білорусі в силу обставин, які від них не залежали, порушували кордон, а потім Держприкордонслужба України "передавала їх назад". "І так само були ситуації у різні роки й з нашими прикордонниками", - повідомив Слободян.

Водночас, як заявив він, через відмову росіян обговорювати питання повернення 2 українських прикордонників в односторонньому порядку, "досі не відомо, де перебувають наші військовослужбовці, в якому вони стані і за яких обставин опинилися на території Росії".

Нагадаємо, 3 жовтня двоє офіцерів відділу прикордонної служби "Зноб-Новгородське" Сумського прикордонного загону здійснювали моніторинг ділянки державного кордону, коли зв'язок з ними перервався. Обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження. Пізніше російська сторона офіційно підтвердила затримання військовослужбовців на кордоні Сумської області. ФСБ показала "допит" викрадених українських військовослужбовців.