Україну можуть запросити до програми співробітництва з НАТО для особливих партнерів (аудіо)

Україну можуть запросити до програми співробітництва з НАТО для особливих партнерів (аудіо)

Наступного року Україну можуть запросити до програми співробітництва з НАТО для особливих партнерів, яка вбачає найвищий рівень співпраці з країнами, що не є членами Альянсу.

Про це в інтерв’ю нашому кореспондентові Андрію Лавренюку у Брюсселі розповів новопризначений глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко:

"За словами посла, для України пріоритетом є проведення у липні наступного року спеціального засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні, на яке у Брюссель буде запрошений Президент Петро Порошенко. "Також, як планується, до того часу Україна повинна отримати підтримку щодо заявки про приєднання до програми розширених можливостей для особливих партнерів", - розповів Вадим Пристайко.

Це є найвищим рівнем співпраці Альянсу з країнами, які поки що не стали повноправними союзниками у цій організації. Окрім цього, як відзначив посол при НАТО, упродовж наступного року будуть підбиті підсумки імплементації комплексної всеосяжної програми підтримки України з боку Альянсу та результати роботи трастових фондів НАТО для України.

Вадим Пристайко повідомив, що Україна і НАТО вже розпочали діалог щодо подання нашою державою заявки на приєднання до військово-політичного альянсу та отримання у цьому процесі плану дій з набуття членства, так званого ПДЧ, цитую: "У цьому процесі є різні підходи, зокрема, щодо того, коли це краще робити. Чи подавати заявку, коли вже буде результат, наприклад, у 2020 році, який ми визначили, як етап, коли Україна досягне стандартів НАТО і зможе продемонструвати, наскільки держава просунулася на багатьох напрямках, у першу чергу в оборонній сфері", - кінець цитати.

Водночас, як наголосив Пристайко, діалог з Альянсом з цього питання вже розпочато".

Андрій Лавренюк, Укрінформ, з Брюсселя, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!