Північні області Італії прагнуть автономії (аудіо)

Північні області Італії прагнуть автономії (аудіо)

Північні області Італії Ломбардія і Венето почнуть переговори з урядом у Римі про надання їм автономії. Так вирішили керівники двох регіонів за підсумками вчорашнього референдуму, більшість учасників якого підтримали автономний статус своїх територій у межах Італії.

Докладніше розповідає наша кореспондентка у Римі Наталія Жеревчук:

"Промислово розвинені області Ломбардія і Венето домагаються надання ширших повноважень у вирішенні багатьох питань на місцях. Це, зокрема, сфера охорони здоров»я, освіта, імміграція, але ключовим  є так звана автономія податків. Тобто усі податки, сплачені на місцях, мають залишатися в обласному бюджеті, а не скеровуватися до державної скарбниці, як це діє тепер.

Керівники згаданих обласних адміністрацій – члени крайньої правої партії Північна Ліга – наголошують, що їхні плани не мають нічого спільного з прагненнями іспанської області Каталонія, яка,  будучи автономією, домагається незалежності від Іспанії. "Наш референдум конституційний, і ми не прагнемо відокремлення від Італії", - заявив Роберто  Мароні, очільник  регіону Ломбардія. Втім, деякі аналітики застерігають, що це можуть бути перші офіційні кроки до відокремлення. Реакція центрального
уряду ще невідома.

Минулої неділі в Італії виборці вперше висловилися стосовно автономії. Референдуми в обох областях були консультативними і тому на матимуть швидкого ефекту. Але висока активність виборців та майже стовідсоткова підтримка автономного статусу дає право обласним лідерам просити уряд про початок переговорів для отримання ширших повноважень".

Наталія Жеревчук, Рим,  для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!