Латвія скотилася в демографічну прірву (аудіо)

Латвія скотилася в демографічну прірву (аудіо)

Якщо в 1990 році в цій країні проживало понад два з половиною мільйони людей, то минулого року їх залишилося менше двох мільйонів. Такими вражаючими є результати дослідження, проведеного Інтернет-порталом "Delfi".

Докладніше - наш власний кореспондент у Латвії Володимир Строй:

"За чверть століття країна втратила майже 700 тисяч жителів. Після вступу країни в Євросоюз почалася масова еміграція на Захід. Все це відбувалося на тлі низької народжуваності і слабкого притоку іммігрантів.   Через демографічну прірву 90-х років падає і кількість тих, хто міг би стати батьками. Eurostat і ООН вважають, що число жителів Латвії буде скорочуватися до 2030-го року до 1,7 мільйона, а до 2050-го - до 1,5 мільйона.

Міністерство економіки та експертний центр Certus вважають, що якщо ВВП буде зростати на рівні 5-ти відсотків за рік, то в найближчі 20 років демографію вдасться "утримати". На зростання чисельності населення не сподівається ніхто. На думку Отто Озолс - публіциста і члена правління НДО "Фонд майбутнього", основною причиною низької народжуваності залишається ризик бідності. При цьому латвійські можновладці не розуміють, що будь-які заходи щодо стимулювання народжуваності покажуть ефективність через багато років.

У 2016 році з Латвії емігрували понад 20 з половиною тисяч людей, а іммігрували 8350. Латвійські експерти вважають, що "гарна еміграція" з неодмінним поверненням на Батьківщину могла б дати поштовх для розвитку економіки.

Тим часом імміграція до Латвії поступово зростає. Як свідчить статистика, в минулому році було видано 6007 дозволів на роботу в Латвії. Це рекорд! Більше половини з них отримали громадяни України".

Володимир Строй з Латвії, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!