Арешти у Туреччині тривають: на черзі 110 осіб

Арешти у Туреччині тривають: на черзі 110 осіб

Турецька влада видала ордери на арешт 110 осіб за підозрою в зв'язках з проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту минулого року.

Про це повідомляє "Reuters" із посиланням на турецькі ЗМІ.

"Турецька влада видала ордери на арешт 110 осіб через можливі зв'язки з проповідником, який перебуває в США і який, за твердженням Анкари, організував спробу державного перевороту минулого року", - йдеться в повідомленні.

Поліцейська операція по захопленню підозрюваних, які були менеджерами, партнерами і співробітниками видавничої групи "Kaynak Holding" і пов'язаних із нею компаній, була зосереджена в Стамбулі, а також поширилася на 24 провінції країни.

"Kaynak Holding" була "вилучена" державою в 2015 році через зв'язки з рухом ісламського проповідника Гулена. Сотні подібних фірм, багато з яких - невеликі провінційні підприємства, були вилучені владою в результаті придушення опору після перевороту. Нині вони керуються призначеною урядом адміністрацією.  

Нагадаємо, спроба державного перевороту в Туреччині відбулася у липні 2016 року. Група військових спробувала захопити владу в країні. Президент країни зробив заяву, у якій закликав населення до спротиву. На вулиці вийшли тисячі людей. Виникли вуличні сутички між прихильниками влади та заколотниками.

Реджеп Ердоган у своєму зверненні до народу заявив, що за переворотом стоять прибічники мільярдера та духовного лідера Фетхулли Гюлена. В свою чергу, Фетхуллах Гюлен, який на той час тривалий час проживав у Філадельфії, заперечив свою причетність до заколоту. Згодом колишній глава ВПС Туреччини Акин Озтюрк визнав себе винним в організації перевороту.