Вчені застерігають: будувати бази на супутниках Марса - небезпечно

Вчені застерігають: будувати бази на супутниках Марса - небезпечно

Вчені встановили, що спалахи і корональні викиди на Сонці можуть призводити до появи електричних зарядів на супутниках Марса Фобосі і Деймосі, що робить їх небезпечними для модулів і зондів , що спускатимуться на їх поверхню.

Про це повідомляє The Earth Chronicles.

Фобос розглядається вченими як можлива база для дослідників Марса через те, що його слабка гравітація дозволяє безперешкодно посадити на його поверхню літальні апарати.

Передбачалося, що астронавти зможуть керувати роботами, які відправлять на Червону планету, перебуваючи при цьому на Фобосі.

Дослідники встановили, що астронавти можуть постраждати від електричних зарядів при перебуванні на "темній" стороні супутника Марса.

"Ми не думаємо, що ці заряди досить сильні для того, щоб завдати астронавтам серйозної шкоди, але ми впевнені, що вони досить сильні для пошкодження чутливого обладнання. Тому ми розробимо захист, який буде мінімізувати будь-яку небезпеку заряду", - заявив представник NASA Вільям Фаррелл.

Вчені наголошують, що сонячний вітер і частки плазми так само впливають і на Деймос, оскільки обидва супутника Марса позбавлені атмосфери.