Охматдит отримав обладнання для тестування на туберкульоз і гепатити

Охматдит отримав обладнання для тестування на туберкульоз і гепатити

Дитячий фонд ЮНІСЕФ за донорської підтримки Американської торговельної палати в Україні передав Національний дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" нове обладнання "GeneExpert" для швидкої діагностики туберкульозу, ВІЛ-інфекції та вірусного гепатиту.

Про це на брифінгу сказала головний лікар Охматдиту Ірина Садов'як.

"Це лабораторне обладнання придбано в першу чергу для того, щоб всіх дітей з ВІЛ-інфекцією, які лікуються в нашій лікарні, швидко протестувати на наявність туберкульозу. Крім того, часто до нас потрапляють діти з неуточненими важкими діагнозами, і це обладнання дасть можливість підтвердити чи спростувати ту чи іншу інфекцію", - сказала Садов'як.

За її словами, нині спостерігається зростання захворюваності на туберкульоз саме у дітей з ВІЛ-інфекцією. Майже 30% таких дітей хворіють на ту чи іншу форму туберкульозу. Швидке діагностування цього захворювання дозволить якнайшвидше розпочати лікування, та мінімізувати ризики заразитися на туберкульоз у персоналу лікарні та інших пацієнтів. Визначити інфекцію можна впродовж 2 - 2,5 годин.

Також, за словами Садов'як, відтепер в Охматдиті мають змогу здійснювати швидке тестування на гепатити, низку інших інфекцій, а також, враховуючи сезонну епідемію грипу, визначати різні типи його вірусів.

"Впродовж року за допомогою цього обладнання Охматдит зможе обстежити на туберкульоз понад 400 дітей із складними діагностичними випадками та провести близько 2000 досліджень, сподіваються медики.

"Мусимо визнати, що захворювання на ВІЛ та туберкульоз досі залишаються сумною реальністю України. Щорічно в Україні виявляють 2,5 тисячі нових випадків захворювання на ВІЛ та 40 тисяч нових випадків захворювання на туберкульоз у дітей в віці до 14 років. Такі цифри дають можливість зрозуміти важливість і вчасність діагностики", - сказала на брифінгу голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс.

Загалом на придбання лабораторного обладнання було надано 30 тисяч доларів.