Стресостійкість української нації досліджуватиме спеціальний центр

Стресостійкість української нації досліджуватиме спеціальний центр

В Україні хочуть відкрити центр досліджень стресостійкості

Стресостійкість окремої людини і нації в цілому в умовах воєнних дій на частині території України має стати предметом вивчення науковців, і для цього потрібно створити Центр стресостійкості України та його філії у кожному великому місті.

Про це заявила на прес-конференції на тему "Resilience, або Створення Центру стресостійкості України" віце-президент Національної академії державного управління при Президентові України Марина Білинська.

"Ізраїль і США почали вивчати питання стресостійкості як на національному рівні, так і на рівні окремої людини у зв'язку з терористичними актами, які відбувались і відбуваються на території цих країн. На жаль, Україна протягом останніх трьох років також весь час перебуває на межі війни і миру, і ми змушені підняти це питання, оскільки від стану стресостійкості нації і кожної окремої людини залежить і сьогодення, і майбутнє країни", - сказала Білинська.

Вона зазначила, що поняття "стресостійкість" прийшло з фізики. За її словами, вчені почали вивчати його як властивість металів відновлювати первинний стан після дії багатьох чинників, зокрема тиску, температури тощо, а потім це поняття було перенесено на життя окремої особи. Білинська додала, що стресостійкість особи вивчали психіатри і психологи, а стресостійкість нації є новим явищем.

"Дослідження ізраїльських учених довели, що серед чинників, які загрожують стресостійкості нації, респонденти на третє місце поставили погане державне управління. Тому Національна академія державного управління дуже зацікавлена у вивченні цієї проблеми і створенні відповідної міжгалузевої лабораторії", - зазначила Білинська.

Директор українсько-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр Альберт Фельдман у свою чергу зазначив, що вважає дуже важливим створення центрів стресостійкості у кожному великому місті. На його думку, у цьому сенсі слід більше працювати на місцях з керівниками областей та мерами міст, аби вони мали бажання і знаходили можливість реалізації цієї ідеї в рамках децентралізації.

Як зазначив на прес-конференції науковий керівник українсько-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр професор Валерій Самсонкін, для реалізації програми стресостійкості в науковому плані в Україні "все є". "Є психологи, є теорія, є купа тестів. Потрібна адаптація, потрібне врахування індивідуальних особливостей конкретної людини і потрібні дії", - переконаний науковець. На його думку, це питання "підйомне і вельми реальне" для Міністерства оборони або Нацгвардії України.

"Передача цієї функції в Міністерство соціальної політики, можливо, з точки зору стратегії і вірна, а з точки зору тактики - ні. Цим двом силовим міністерствам це цілком під силу, тим більше, що є кадри. Потрібно лише створити умови", - вважає Самсонкін.

Останні новини
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Історія "Хантера", який 11 днів під безперервними обстрілами утримував позиції в Бахмуті
Історія "Хантера", який 11 днів під безперервними обстрілами утримував позиції в Бахмуті
Пам'яті Дмитра Капранова
Пам'яті Дмитра Капранова
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Новини по темі
Розколу українського суспільства немає — політична психологиня Чуніхіна
Дробович: "Читати Булгакова, досліджувати – скільки завгодно… Але не будуть названі на його честь музеї і вулиці"
"Комунікація – це слабка ланка і системи охорони здоров'я, і армії". Полек про підтримку військових після поранень
Геноцидальний тип ведення Росією війни доводиться через факти — Айвазовська
700 тисяч працевлаштованих у Польщі українців сплатили вже 2 млрд страхових внесків ― Зварич