Львівський адмінсуд розглядатиме справу вихідців із російського Татарстану (Аудіо)

Львівський адмінсуд розглядатиме справу вихідців із російського Татарстану (Аудіо)

19-го жовтня Львівський апеляційний адмінсуд розглядатиме справу вихідців із російського Татарстану Айгуль і Марата Ахметових, яким Державна міграційна служба України відмовила в наданні статусу біженців. Через суд громадяни Росії спробують змінити рішення офіційної української інстанції. Адже в разі повернення на батьківщину втікачам загрожують великі терміни за гратами і навіть довічне ув’язнення.

Розповідає Ольга Бутко:

"У 2015-му році проти Айгуль Ахметової та ще трьох її подруг з міста Альметьєвськ Республіки Татарстан у Росії була відкрита кримінальна справа за двісті п’ятою статтею Кримінального кодексу Російської Федерації "Створення терористичної організації та участь у її діяльності". Їх звинувачували у причетності до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір", яка терористичною організацією визнана тільки в Росії.

Приводом для порушення кримінальної справи стали… розмови жінок на кухнях у помешканнях чотирьох родин. Щоправда, помешкання були поставлені спецслужбами на прослуховування, запевняє одна із фігуранток тієї справи Елеонора Хісамова.

У тому, що такі справи в Росії, а віднедавна і в окупованому Криму, є відвертою боротьбою з інакодумством, не сумнівається журналіст Анвар Деркач.

Кримський правозахисник Енвер Кадиров вважає, що надавати статус біженця тим, хто втікає від переслідувань з Росії, Україні заважає відсутність чіткої міграційної політики, яка була б зафіксована відповідною нормативно-правовою базою.

Водночас, керівник прес-служби Державної міграційної служби Сергій Гунько в інтерв’ю "Українському радіо" запевнив, що в своїх рішеннях його відомство керується не тільки національним, а й міжнародним законодавством.

У Державній міграційній службі повідомили, що за вісім місяців цього року статус біженців чи осіб, які потребують додаткового захисту,  в Україні прагнули отримати майже пів тисячі громадян інших країн. Найчастіше це були афганці, сирійці, росіяни, сомалійці та іракці. Майже шістдесят осіб отримали цей статус. Ста п’ятдесяти було відмовлено. Решта справ ще розглядається. Загалом же в Україні проживає майже три тисячі іноземців із таким статусом".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!