Унікальна операція: львівські хірурги сформували хлопчику ногу з його ж кісток

Унікальна операція: львівські хірурги сформували хлопчику ногу з його ж кісток

Такі операції роблять в Іспанії, Японії та Китаї. Тепер і в Україні.

Остеосаркома, яку діагностували у 9-річного Назара, виявилася нечутливою до хіміотерапії і зруйнувала йому доволі велику частину стегнової кістки. У таких випадках, як правило, роблять ампутацію. Львівські хірурги-ортопеди провели унікальну операцію і врятували Назарчику і життя, і ногу, повідомляє zaxid.net.

Остеосаркома - це злоякісна пухлина, надзвичайно агресивна, яка дуже швидко просто "з’їдає" кістку. Раніше у таких випадках, аби врятувати дитині життя, ногу довелося б ампутувати. Однак багато років тому хірурги-ортопеди Центру перші в Україні почали робити органозберігаючі операції й від цього принципу не відступають. До ампутації вдаються лише у безвихідних ситуаціях.

У випадку з Назаром хірурги за його ногу вирішили поборотися. Операцію планували провести наприкінці осені, а до неї хлопчик, відповідно до протоколів лікування, мав пройти курс хіміотерапії. Утім, ситуація склалася так, що оперувати хлопчика довелося набагато швидше.

Хлопчику видалили частину зруйнованої пухлиною стегнової кістки. З другої здорової ноги забрали малогомілкову кістку разом з судиною, з’єднали її з верхньою і нижньою частинами стегнової кістки, що залишилася, а судину малогомілкової кістки зшили з судинами стегна, що дасть змогу цій кістці живитися. Оскільки малогомілкова кістка доволі тонка, то щоб збільшити стійкість, опірність ноги, видалену частину кістки не викидають, а піддають термічній обробці і використовують її як каркас. Тобто, усередині є малогомілкова кістка, вона основна, а стара, відповідно очищена, йде ззовні. З часом у хлопчика (він росте і його кістки також) ця кістка перебудується і сформується нормальна міцна кістка. Зараз ці кістки зафіксовані спеціальним апаратом, з яким хлопчик буде ходити деякий час.

Операція тривала 11 годин. Хірургам вдалося чітко здійснити свій задум. Операція була доволі травматична, у хлопчика прооперували обидві ноги. Але результатом своєї роботи хірурги задоволені, бо хлопчик ходитиме своїми ногами.