Угорщина винесе "мовне питання" на Раду асоціації "Україна - ЄС"

Угорщина винесе "мовне питання" на Раду асоціації "Україна - ЄС"

Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що ініціюватиме розгляд українського Закону "Про освіту", зокрема питання щодо мов нацменшин, на наступному раунді засідання Ради асоціації "Україна - ЄС".

Він стверджує, що цей український закон – це грубе порушення прав людини та нацменшин, повідомляє Радіо Свобода.

"Сталося брутальне порушення прав людини по сусідству з Європейським Союзом… Вони забрали в усіх нацменшин права використовувати винятково свою рідну мову в 10 річному віці. Це грубе порушення прав людини, прав меншин та положень Угоди про асоціацію", – сказав угорський дипломат перед засіданням Ради міністрів ЄС у Люксембурзі.

Голова угорського зовнішньополітичного відомства заявив, що з огляду на це, він ініціюватиме внесення цього питання до плану наступного засідання ради асоціації "Україна - ЄС".

"Тут (в Люксембурзі) я ініціюватиму, щоб на наступному раунді засідання Ради асоціації з Україною внести це до плану, аби розглянути цю ситуацію. Бо це справа неординарна", – додав Сійярто.

Відносини між Угорщиною і Україною останнім часом різко загострилися через критику Будапештом нового українського закону про освіту, зокрема, його статті про мову освіти – державну українську. Угорщина, зокрема, обіцяє через цей закон блокувати в Європейському Союзі всі євроінтеграційні ініціативи щодо України, Будапешт також погрожує Києву санкціями ЄС через цей закон і переглядом Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом. Крім того, критично висловлювалися щодо закону і в низці інших країн, зокрема в Румунії.

Критичну резолюцію з приводу мовних моментів закону України про освіту ухвалила і Парламентська асамблея Ради Європи.

Україна наголошує, що мовна стаття закону про освіту відповідає європейським практикам, а сам закон є законом рівних можливостей для всіх учнів, які досі були позбавлені представники меншин через погане знання державної мови. Крім того, цю статтю надіслали на експертний розгляд до Венеційської комісії Ради Європи.