Олексій Гарань: бліцкріг Росії в ПАРЄ не вдався (Ексклюзив УР)

Олексій Гарань: бліцкріг Росії в ПАРЄ не вдався (Ексклюзив УР)

Чи витримала Україна тиск Росії і Угорщини в ПАРЄ. Зустрічі Клімкіна в Румунії. Питання мовної політики. Усі ці питання в ефірі програми "Сьогодні. Ввечері" коментував професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Олексій Гарань: "Росії не вдалося здійснити той сценарій, на який вона розраховувала. Своє місце в ПАРЄ повернути не вдалося. ПАРЄ є дуже бюрократичною організацією, яка об'єднує не тільки країни Європи, а й країни колишнього СРСР. Завдяки присутності пострадянських країн, які не є демократичними, Росія може шукати союзників у вирішенні тактичних питань".

Щодо мовної політики, політолог зазначив: "У цілому закон про освіту визнаний позитивним, сприятиме змінам. Резолюція ПАРЄ має політичний характер і ПАРЄ переадресувала всі ці тпитання до Венеціанської комісії. Висновки комісії не обов'язкові до виконання".

Коментуючи гнівну реакцію угорської делегації - заперечення причетності до російського сліду - Олексій Гарань наголосив: "Росія скористається цією ситуацією безумовно, поглиблюватиме конфлікт. В Угорщині ця тема болюча, тому що права угорців за кордоном відіграють велику роль в політиці. Наступного року в Угорщині - парламентські вибори, політики будуть використовувати цю карту в своїй політичній боротьбі. Стаття 7 закону занадто радикальна. Стратегічний посил правильний, але можна було діяти компромісніше. Патріотичне рішення Парламенту створило проблеми".