СБУ попереджає про можливу чергову кібератаку (Аудіо)

СБУ попереджає про можливу чергову кібератаку (Аудіо)

Про можливу чергову кібератаку на ключові державні структури і комерційні підприємства попереджає Служба безпеки. Силовики прогнозують, що сценарій нападу може бути ідентичним тому, який відбувся у червні 2017 року, коли вірус "ПетяА" атакував урядові установи, банки і та навіть офіси деяких українських ЗМІ. Наразі, як застерігають у СБУ, чергове проникнення може відбутись через оновлення систем. Водночас, експерти з питань кібербезпеки сумніваються, що така атака відбудеться.

Докладніше – Олександр Демченко:

"Після потужної хакерської атаки цього літа не всі керівники державних та приватних компаній зрозуміли, що відтепер вони мають відповідати за кіберзбезпеку в своїх установах. Тому більшість бюджетів, спрямованих на кіберзахист цього року, так і не освоєні. Про це розповів президент однієї із провідних IT-компаній в Україні Олександр Кардаков. Водночас, він вважає, що найближчим часом масованих кібератак проти нашої держави не буде, однак можливі точкОві напади.

Головною метою нині є не боротьба з кібератаками, а запобігання їм, - каже архітектор систем інформаційної безпеки IT-Intergator Олексій Швачка. За його словами, будь-яка кібератака готується завчасно: до справи залучаються спеціально підготовлені люди і розвідка, якщо йдеться про атаку на державні системи, створюються віруси. Розповідає Олексій Швачка.

Нині ж хакерам не обов’язково знову застосовувати шкідливе програмне забезпечення. У тих, хто організовував атаку вірусом Петя.А, є достатня база даних для створення профілів кінцевого споживача, говорить Сергій Прокопенко - директор лабораторії комп'ютерної криміналістики.

Опитані експерти погоджуються, що нині варто приділяти більше уваги не так антивірусам, як захисту кінцевих точок і  кожного окремого користувача. Фахівці радять використовувати так звані хмарні сервери для зберігання інформації".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!