У ПАРЄ ухвалено резолюцію щодо мовного питання в Україні (Аудіо)

У ПАРЄ ухвалено резолюцію щодо мовного питання в Україні (Аудіо)

Сьогодні у Парламентській Асамблеї Ради Європи відбулися термінові дебати та ухвалено резолюцію про захист прав національних меншин у вивченні рідних мов в Україні, а також щодо забезпечення всеосяжного використання та розвитку української, державної мови.

Про перебіг  дебатів та рекомендації ПАРЄ для України розповідає наш європейський кореспондент Андрій Лавренюк:

"Україна має легітимне право захищати свою державну мову, яка є вагомим чинником консолідації суспільства, але права національних меншин повинні неухильно дотримуватися. Це один із основних принципів, на яких ґрунтується зміст і політична позиція ПАРЄ у питання щодо мовної статті закону України "Про освіту".

Нагадаю, що нововведення цього законодавства, а саме - гарантування національним меншинам вивчати рідні мови та водночас створення умов для належного вивчення державної української мови - викликали критику та обурення в деяких сусідніх країнах, насамперед, в Угорщині.

Під час дебатів доповідач з цього питання естонський парламентарій Андреас Херкель наголосив, що володіння офіційною мовою держави є чинником соціальної єдності, інтеграції. "І це є легітимним правом держави просувати вивчення своєї офіційної мови", - наголосив естонський політик. Він зазначив, що в Україні справедливо висловлюються занепокоєння щодо української мови,  як державної, та є необхідність вжити додаткових заходів, аби  консолідувати її роль в українському суспільстві.

Водночас, у резолюції як один із аргументів, на якому будується претензія до української сторони у частині ухвалення закону "Про освіту", полягає в тому, що Верховна Рада України розглядала цей вразливий законопроект, попередньо не передавши його на експертизу до Венеційської комісії,  а зробила це лише після ухвалення документа.

Додам, що розгляд українського мовного питання не викликав особливого інтересу в членів ПАРЄ. Більшість представників політичних груп були відсутні в залі, а дебати тривали переважно між українськими, угорськими та румунськими депутатами".

Андрій Лавренюк, Укрінформ, зі Страсбурга, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!