Дослідження свідчать про порушення виборчого процесу в Україні (Аудіо)

Дослідження свідчать про порушення виборчого процесу в Україні (Аудіо)

Дві третини виборців – або 68-м відсотків дорослого населення України – стикалися хоча б з одним видом порушень під час виборів.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, що у червні-липні цього року було проведене компанією "Джі еф кей Юкрейн" для Ради Європи в межах проекту "Реформа виборчої практики в Україні". На основному етапі дослідження в опитуванні взяли участь тисяча шістсот тридцять п’ять респондентів віком від 18-ти років з усіх регіонів України – окрім Автономної Республіки Крим та окремих районів Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує двох з половиною відсотків.

Хто і чому порушує виборче законодавство? Докладніше – Ольга Бутко:
                                                    
"Українці вірять у чесність проведення виборів і навіть спостерігають прогрес у цьому питанні. Чесність виборів різного рівня у 2014-1015-му роках самими виборцями оцінюється значно вище, аніж виборів до того. Причому, чесність місцевих виборів отримує найвищі оцінки, а парламентських – найнижчі. Президентські – посередині.

Та самі виборці нерідко виявляють готовність діяти нечесно. Якщо найпоширенішим видом порушень під час виборчого процесу є незаконна агітація, то на другому місці – прямий або непрямий підкуп виборців.

Дослідження виявило, що тільки 16-ть відсотків громадян готові повідомити про таке "куди треба", більшість же поблажливо сприймає "добрі справи" кандидатів у передвиборний період, а частина навіть здатна продавати свої голоси. Це пояснюється об’єктивними причинами, каже старший дослідник соціологічної компанії Тетяна Костюченко.

Але голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська вважає, що названими причинами порушень виборці насправді намагаються виправдати власні негідні й протизаконні вчинки, наслідки яких позначаються на житті вже багатьох громадян після проведення виборів.

Щоб виборчий процес відбувався повністю у правовому полі, представники Центральної виборчої комісії, наприклад, пропонують органам виконавчої влади зайнятись підвищенням правової культури виборців. У поліції вважають за необхідне посилювати відповідальність за такі порушення. А ось представники Комітету виборців наполягають на реформуванні виборчої системи загалом. Йдеться про відмову від пропорційно-мажоритарної і запровадження пропорційної системи виборів, пояснив генеральний директор комітету Олексій Кошель.

У Офісі Ради Європи в Україні, на замовлення якого й проводилось дослідження, сподіваються, що висновки соціологів будуть корисними всім, хто зацікавлений у проведенні виборів без будь-яких порушень".

Ольга Бутко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!