Ініційовано спрощення процедури визнання добровольців учасниками бойових дій (Аудіо)

Ініційовано спрощення процедури визнання добровольців учасниками бойових дій (Аудіо)

Добровольці, які воювали на сході України і не перейшли до лав збройних сил чи підрозділів міністерства внутрішніх справ, ініціювали спрощення процедури визнання їх учасниками бойових дій. Відповідний законопроект внесений до Верховної Ради.

З подробицями Наталія Чабанна:

"Статус учасника бойових дій в Україні наразі отримують бійці підрозділів збройних сил та правоохоронних органів. Ще від початку бойових дій на схід чимало людей вирушило добровольцями, а коли добровольчі підрозділи були легалізовані, не всі їх учасники захотіли перейти, наприклад, до лав Нацгвардії. Наразі через прогалини у законодавстві – каже юрист, член громадського організації "Об’єднання Добровольців" Олена Живко, добровольцеві отримати статус учасника бойових дій дуже складно.

Законопроеккт, поданий до верховної ради, процедуру отримання посвідчення учасника суттєво спрощує – розповідає один із його авторів Юрій Левченко.

Скільки наразі в Україні добровольців – кажуть автори ініціативи – достеменно не відомо. Лише в одному Львові є дані про трьохсот колишніх бійців-добровольців. Командир батальйону "ОУН" Микола Коханівський припускає, що їх більше, аніж може здатися на перший погляд.

У разі ухвалення, закон, окрім іншого, дозволить отримувати бійцям низку соціальних пільг".

Наталія чабанна. Укараїнське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!