Сьогодні Всесвітній день боротьби за скасування смертної кари (Аудіо)

Сьогодні Всесвітній день боротьби за скасування смертної кари (Аудіо)

Напередодні Євросоюз і Рада Європи вчергове закликали Білорусь - єдину в Європі країну, де виконуються смертні вироки, запровадити мораторій на страту. Білоруські правозахисники зазначають, що  країна рухається до скасування смертних вироків, але відбувається це дуже повільно. І провели тижневу акцію проти страти.

З Мінська  повідомляє наш власний кореспондент Павло Шаройко:

"За останні 20 років в Білорусі було страчено понад 400 людей, лише один із засуджених до страти був помилуваний главою держави. Як зауважив координатор кампанії "Правозахисники проти страти в Білорусі" Сергій Полуда, впродовж останніх десяти років чиновники обговорюють можливість запровадження мораторію на страту, але коли це питання буде вирішено, сказати складно, - каже експерт. Водночас, за його словами, можна говорити про позитивну тенденцію. Цитую: "Ми, правозахисники, організовуємо тижні проти страти , проводимо багато заходів, зокрема великих і публічних. Нам ніхто не заважає - це теж свого роду індикатор", - кінець цитати.  Проте важко судити, наскільки влада дозріла до запровадження мораторію на страту, оскільки "риторика у них одна, а дії - інші", зазначає експерт.

Тим часом голова комісії із законодавства Палати представників Наталія Гуйвік - член створеної в білоруському парламенті робочої групи з вивчення проблематики страти - стверджує, що група схиляється до запровадження мораторію.  Вона нагадала, що з моменту проведення в Білорусі референдуму, на якому білоруси висловилися за збереження страти, минуло понад 20 років. Нині думки з цього питання діляться вже навпіл, хоча раніше смертну кару підтримували майже 80 відсотків громадян.  Наталія Гуйвік також сказала, що парламентські слухання з цього питання відбудуться не раніше, ніж наприкінці наступного року.

Варто зазначити, у липні цього року на 26-ій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ в Мінську президент Олександр Лукашенко заявив: цитую "Білорусь чує заклики світової спільноти  і поступово прийде до скасування смертної кари".

З Мінська, Павло Шаройко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!