Плюси і мінуси закону про реінтеграцію Донбасу

Плюси і мінуси закону про реінтеграцію Донбасу

Секретар РНБО Олександр Турчинов розповів в чому полягають плюси і минуси прийнятого Верховною Радою закона про реінтеграцію Донбасу.

Про це повідомляє PolitekA.

Зокрема, за його словами, в законі офіційно вписується факт російської військової агресії. “Дуже важливим моментом є те, що тепер традиційний трюк Путіна” нас там немає“, або “ми захищаємо своїх” не пройде. Все завдяки тому, що в законі про реінтеграцію Донбасу офіційно говориться про те, що Росія веде окупацію на території України не тільки безпосередньо, але за руками найманців, які займають керівні посади в “ЛНР” і “ДНР”, – заявив Турчинов.

Саме це, на його думку, забороняє Росії брати участь в “миротворчої місії” на території України. Він також зазначив, що з закону про реінтеграцію Донбасу викреслили режим особливого самоврядування на Донбасі, якого вимагали у Франції та Німеччині.

“Закон про реінтеграцію Донбасу узаконить мінські домовленості, адже зараз вони знаходяться поза правовим полем. Це теж піддається досить великій критиці, особливо тому, що, якщо доведеться виконувати частину цих угод, то потрібно буде виконати й політичні обов’язки”, – заявив, додавши, що Україні доведеться за амністією випустити всіх учасників бойових дій на Донбасі.

Крім цього, в законі про реінтеграцію Донбасу прописана така норма “дозвіл військовим вести бойові дії в мирний час”. Хоча на думку Турчинова, це звучить досить дивно, таку умову прописано, щоб підстрахуватися на випадок того, що в Росії почнуться судові процеси проти українських військових.