Національна спілка журналістів провела моніторинг (Аудіо)

Національна спілка журналістів провела моніторинг (Аудіо)

75 випадків фізичної агресії щодо журналістів під час виконання ними професійних обов"язків зафісовано від початку року. Це засвідчили оприлюднені сьогодні результати моніторингу Національної спілки журналістів.

Докладніше - Володимир Задворний:

Із загальної кількості фактів  фізичної агресії проти журналістів 13 здійснили посадовці чи депутати, у чотирьох звинувачуються поліцейські або співробітники управління державної охорони. Окрім того, зафіксовано випадки із застосуванням зброї. Голова національної спілки журналістів Сергій Томіленко, коментуючи цю статистику, говорить про недостатній  рівень культури суспільного сприйняття журналіста під час виконання ним професійних обов’язків.

Особлива увага - до журналістів на тимчасово окупованих територіях. Як зазначила голова центру інформації про права людини Тетяна Печончик, у центрі постійно моніторять ситуацію щодо порушень прав журналістів на території анексованого Криму. Там  кількість актів фізичного насильства проти працівників медіа істотно зменшилась  - з тридцяти дев'яти у чотирнадцятому до двох у минулому році. Однак, проблеми залишаються. Говорить Тетяна Печончик.

Найбільше, - говорить Сергій Томіленко, - непокоїть, що більшість тих хто застосовує фізичну силу проти журналістів залишаються безкарними. Втім іноді за побиття журналіста нападників штрафують максимум на дві тисячі гривень, або реагують іншим чином. Так на прес-конференції йшлося про перешкоджання військовослужбовцями управління державної охорони 15 вересня зйомці журналістами Радіо Свобода весілля сина Генерального прокурора Юрія Луценка. Тоді оператор Борис Троценко отримав струс мозку.

Вже після закінчення прес-конференції надійшла інформація, що трьох офіцерів державної охорони за це було притягнуто до дисциплінарної відповідальності".

Володимир Задворний. Українське Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!