Референдум у Каталонії розбурхав пристрасті у Сербії (Аудіо)

Референдум у Каталонії розбурхав пристрасті у Сербії (Аудіо)

Референдум у Каталонії розбурхав пристрасті у Сербії, в чиїй автономії Войводина з"явилися каталонські прапори та графіті, які можна тлумачити як сепаратистські.

Докладніше – наша кореспондентка  у Белграді Ірина Джамич:

"Войводина=Каталонія" - такі написи з"явилися на фасадах низки міст сербської автономії разом із прапорами Каталонії.

Стяги іспанського автономного краю на знак солідарності з каталонцями вивісили на представництвах партії Ліга Соціал-демократів Войводини, а її голова Ненад Чанак поїхав до Барселони, щоб особисто переконатися, цитата "у перемозі людських прав".

Позицію свого колеги засудили як представники правлячої коаліції, так і опозиції. А міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич закликав усі політичні сили в Сербії не гратися з делікатним питанням, додавши, що Сербія твердо підтримує територіальну цілісність, суверенітет і єдність Іспанії.

Глава зовнішньополітичного відомства зазначив, що саме косівський прецедент відкрив скриньку пандори, цитую: "Ми попереджали, що це може статися з будь-якою країною в світі. Якщо немає міжнародного права, немає того, що б вас захистило" – кінець цитати.

Аналітики ж зазначають, що сепаратистські настрої в Каталонії це і є той ефект доміно, який спричинило від"єднання Косова, і прогнозують, що на Іспанії воно не зупиниться".

Ірина Джамич, Сербія, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!