Держдеп відкликає дипломатів із Куби

Держдеп відкликає дипломатів із Куби

Після повідомлень про наслідки впливу на американських дипломатів в Гавані невідомими технічними пристроями, що спричинило погіршення стану здоров'я людей, Державний департамент США ухвалив рішення тимчасово відкликати значну частину персоналу з Куби.

Про це йдеться в заяві держсекретаря США Рекса Тіллерсона, повідомляє Укрінформ.

"29 вересня Держдепартамент розпорядився відкликати персонал, не пов'язаний з вирішенням надзвичайних питань, з посольства США в Гавані, а також усіх членів їхніх сімей", - зауважив глава американського Держдепу.

Він наголосив, що склад посольства залишатиметься скороченим доти, доки кубинський уряд не зможе гарантувати безпеку американських дипломатів на острові. Водночас Тіллерсон зауважив, що США підтримують дипломатичні відносини з Кубою, і робота на Кубі керується міркуваннями національної безпеки та зовнішньополітичними інтересами Сполучених Штатів.

Він також повідомив, що кубинська сторона пообіцяла розслідувати завдання шкоди здоров'ю дипломатів. Водночас Державний департамент США рекомендував американським громадянам поки що утриматися від відвідання Куби.

Нагадаємо, за останні кілька місяців співробітники посольства США постраждали від впливу невідомого характеру. За попередньою інформацією, це могли бути генератори спеціальних звукових хвиль нечутливого для людського вуха діапазону.

Зокрема, у дипломатів були виявлені симптоми, починаючи від втрати слуху та нудоти до головного болю й проблем із утриманням рівноваги. За даними Держдепу, загалом ці симптоми були підтверджені у 21 людини. До розслідування інциденту підключилося ФБР.