Курди проголосували на референдумі за незалежність від Іраку

Курди проголосували на референдумі за незалежність від Іраку

Жителі Іракського Курдистану переважною більшістю висловилися за незалежність автономного району від офіційного Багдада.

Про це повідомляє Новое время.

Виборці повинні були відповісти "так" або "ні" на питання: "Чи хочете ви, щоб регіон Курдистан і курдські території за межами регіону Курдистан стали незалежною державою?"

"Курдські території", про які йдеться, це спірні території, що перебувають під контролем курдських воєнізованих формувань. На територіях розташований в тому числі багатий нафтою район навколо міста Кіркук і курдські міста в північних іракських провінціях.

Плебісцит, підсумок якого не є зобов'язуючим, проходив на тлі різкої критики з боку Іраку, Ірану, Туреччини і навіть США, які в цілому підтримують курдів.

Зазначимо, що іракський прем'єр-міністр Хайдер Аль-Абаді звернувся до регіонального уряду багатого нафтою Курдистану з вимогою анулювати результати референдуму.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в понеділок, 25 вересня, в Іракському Курдистані стартував референдум про незалежність регіону. Регіональний уряд Курдистану (автономія у складі Іраку), розташований у місті Ербіль, звинувачує центральний уряд в Багдаді в тому, що він систематично виключає курдів з системи рівного розподілу влади і ресурсів.