Без антикорупційного суду реформи не буде

Без антикорупційного суду реформи не буде

Директор Національного антикорупційної бюро Артем Ситник вважає, що якщо не створити Спеціалізований антикорупційний суд, антикорупційна реформа приречена на провал.

Про це він сказав у середу під час експертної дискусії в Києві на тему антикорупційних ризиків у судовій системі, передає УП.

Він також назвав обманом ініціативу створення антикорупційних палат замість відповідного суду.

"Україні необхідний антикорупційний суд як спеціалізований орган для окремої категорії справ, а у Верховному Суді має бути створена антикорупційна палата, вже як касаційна інстанція. Важливо створення саме першої інстанції, тому що перша інстанція вирішує, чи є докази для винесення обвинувального вироку", - підкреслив директор НАБУ. Він зазначив, що в цьому по суті немає нічого нового, оскільки в Україні вже функціонують спеціалізовані суди.

Коментуючи заяви про можливість створення антикорупційних палат замість такого суду, директор НАБУ сказав, що такий варіант створення палат - це дуже цинічний обман, який фактично не тільки не поліпшить, а й погіршить ситуацію. За його словами, ініціатива створення антикорупційних палат в районних та апеляційних судах виглядає "цинічною спекуляцією", оскільки потребує близько 2 тисяч антикорупційних суддів.

Директор НАБУ пояснив, що єдиний конституційний формат створення антикорупційної палати - тільки в касаційній інстанції. "Пропонується створення окремої гілки спеціалізованих судів і все... якщо цей суд не буде створений... в 2018 році, то, на моє переконання, вся антикорупційна реформа приречена на провал, тому що всі арешти, затримання та рішення у вигляді направлення справ до суду не влаштовують ні суспільство, ні наших стратегічних міжнародних партнерів", - підсумував Ситник.