Ільмі Умерова російська "Феміда" засудила до двох років колонії

Ільмі Умерова російська "Феміда" засудила до двох років колонії

В окупованому Криму так званий Сімферопольський районний суд ухвалив вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову у вигляді двох років колонії-поселення.

Про це повідомив адвоакт Микола Полозов у Facebook.

"Російський суд Криму ухвалив вирок Ільмі Умерову - 2 роки колонії-поселення і 2 роки заборони на громадську діяльність. З урахуванням стану здоров'я Ільмі-ага, - це рівносильно смертному вироку. Непропорційно жорстокий вирок пояснюється лише тим, що Ільмі Умеров - кримський татарин", - заявив Полозов.

Оголошення вироку в суді розпочалося без присутності адвоката Умерова Марка Фейгіна та захисника Олександра Подрабінека.

Перед судовим засіданням адвокат Умерова висловив надію, що оприлюднена 25 вересня доповідь Верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації в анексованому Криму може вплинути на пом'якшення вироку його підзахисному.

Захист Умерова має намір оскаржити вирок. Прокурор під час дебатів тиждень тому просив призначити Умерову покарання у вигляді 3,5 років позбавлення волі умовно.

Чотири адвокати Умерова наполягали на виправдувальному вироку. Обвинувачений назвав кримінальну справу політично мотивованою і сфабрикованою, заявивши, що переклад його публічного виступу з кримськотатарського російською мовою, який ліг в основу обвинувачення, не є дослівним, до тексту додано слово-заклик "треба".

Нагадаємо, в середині травня Умерову пред'явили звинувачення за ст. 280.1 КК РФ - публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ. У тексті звинувачення зазначено, що Умеров 19 березня 2016 року в ефірі телеканалу ATR говорив про необхідність повернення Криму і Донбасу під юрисдикцію України. Тому слідчий ФСБ визнав це діями, спрямованими на порушення територіальної цілісності РФ. 12 травня Умерову вручили підписку про невиїзд.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров вважає переслідування Ільмі Умерова частиною кампанії гонінь і утисків кримськотатарського народу в анексованому Росією Криму. Зокрема, тримання у психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи відомого учасника національно-визвольного руху кримських татар Умерова викликало сильний суспільний і міжнародний резонанс.

Посилити тиск на Російську Федерацію заради звільнення Умерова вимагає МЗС України. Речник міністерства Мар'яна Беца закликала міжнародних партнерів посилити тиск на Росію з метою звільнення заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Про це вона написала в Twitter.

"Вимагаємо від РФ звільнити Ільмі. Закликаємо міжнародних партнерів посилити тиск на РФ з метою звільнення Умерова та інших українських політв'язнів", - написала Беца.