Представники громадськості пікетували посольство РФ (Аудіо)

Представники громадськості пікетували посольство РФ (Аудіо)

Акція на підтримку зниклих безвісти кримчан відбулася сьогодні  у Києві біля посольства Росії. Захід відбувається вже вп'ятнадцяте у рамках інформаційної кампанії "Знайти і звільнити", яка спрямована на людей, зниклих чи затриманих в окупованому Криму.

Репортаж - Юлії Конішевської:
                                                     
"Де Ервін?" – "Дзиґа у голові" - акція з такою символічною назвою відбулась біля будівлі російського посольства. Активісти вже традиційно прийшли на пікет, тримаючи в руках таблички з іменами зниклих кримчан, а також провели невеликий перформанс: розгорнули мапу Криму та запустили на ній дзиґи. За словами організаторів, обертання іграшок  символізує стан людей, які перебувають у нескінченному пошуку рідних.

За словами заступниці координатора громадської ініціативи "Крим-СОС" Євгенії Андріюк, на цей час вважаються безвісти зниклими 18 кримчан, окрім того, шестеро були знайдені мертвими і ще двох засуджено  за політично вмотивованими кримінальними справами.

При цьому, виявлено факти, що вказують на участь державних органів Російської Федерації у скоєнні цих злочинів, - каже Євгенія. Наприклад, торік у травні було викрадено члена виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар Ервіна Ібрагімова.

Камера відеоспостереження зафіксувала, як кілька невідомих в одязі дуже схожому на форму силових структур Російської Федерації, примусово садять чоловіка в мікроавтобус і вивозять у невідомому напрямку. Інформації про місце перебування Ервіна Ібрагімова немає і дотепер. Говорить Євгенія Андріюк.

Тим часом, в ООН заявляють, що ситуація із правами людини на окупованому Росією півострові погіршується. Спостерігачі фіксують безпідставні арешти й затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження і катування громадян у Криму".

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!