Стамбульська конвенція допоможе позбавитись насильства (Аудіо)

Стамбульська конвенція допоможе позбавитись насильства (Аудіо)

165 тисяч жінок - жертв домашнього насильства - звернулись впродовж останніх двох років по допомогу до правоохоронних органів і спеціальних мобільних груп. Потерпають від домашнього насильства і діти – зафіксовано майже три мільйони таких випадків. Покласти край насильству у родинах допоможе ратифікація Стамбульської конвенції. На імплементації положень документа наполягали учасники Форуму "Разом за Україну, вільну від насильства щодо жінок".

Розповідає Катерина Шевцова:

"Однією з головних причин насильства щодо жінок є стереотипи про їх роль і місце в суспільстві. Щоб допомогти українцям ці стереотипи подолати Фонд імені Генріха Бьолля проводить спеціальні  навчання. Розповідає координатор програми Гендерна демократія Представництва цього Фонду в Україні Ганна Довгопол.

Тисячі жінок щороку потерпають від домашнього насильства. Його жертвами стають і діти. Вони не рідко саме через це опиняються на вулиці та в притулках. А часом все закінчується трагічно - самогубством. Говорить народний депутат Ірина Луценко, що від домаш насильства страждають діти яких не хочуть ресєтрвувати чоловіки.

Громадська організація  "ЛА СТРАДА - УКРАЇНА" поки єдина створила єдину національну гарячу телефонну лінію для жінок, які потерпають від насильства - фізичного, психологічного або економічного. Проте, отримавши там поради від фахівців, жінки всеодно залишаються сам на сам  зі своїми проблемами – через відсутність спеціальної соціальної допомогги і спеціально розроблених юридичних інструментів, які б впливали на насильника, каже президент громадської організації "ЛА СТРАДА - УКРАЇНА" Катерина Левченко.

Ратифікація  Стамбульської конвенції, з чим поки зволікає парламнт, примусить змінити законодавство і риміналізувати випадки домашнього насильства , а державу взяти на себе відповідальність за надання правової допоги, сказала Катерина Левченко".

Катерина Шевцова. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!