ООН оприлюднила доповідь про ситуацію з правами людей у Криму

ООН оприлюднила доповідь про ситуацію з правами людей у Криму

Ситуація з правами людини на анексованому Росією півострові значно погіршилася.

Про це йдеться у доповіді, оприлюдненій на сайті Верховного комісара ООН із прав людини.

"Зафіксовані серйозні порушення прав людини, такі як довільні арешти і затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження і катування", - йдеться в документі.

Наголошується, що від зміни українських законів на російські постраждали всі місцеві мешканці, десятки тисяч людей зазнали впливу від російського громадянства. Ці та інші дії порушують міжнародне гуманітарне право і права людини.

ООН повідомляє про сотні ув'язнених і затриманих до суду, яких епатовано до Російської Федерації попри сувору заборону таких дій міжнародним гуманітарним правом.

Зафіксовано щонайменше 10 випадків зникнення осіб, яких досі не знайшли. З-поміж найбільш постраждалих - противники референдуму в березні 2014 року та інші критики, такі як журналісти, блогери, активісти та прихильники кримськотатарського Меджлісу, який РФ оголосила екстремістською організацією та заборонила.

Під приводом боротьби з екстремізмом влада Росії в Криму здійснює обшуки, залякує і затримує членів кримськотатарської громади, йдеться у доповіді. На території півострова майже зникло навчання українською мовою.

Додамо, доповідь ООН містить 20 рекомендацій уряду Росії, що закликають його забезпечити дотримання прав людини щодо всіх і ефективно розслідувати повідомлення про катування, викрадення і вбивства за участю співробітників сил безпеки і самооборони Криму.