На здобуття премії імені В'ячеслава Чорновола висунуто 11 публіцистичних робіт

На здобуття премії імені В'ячеслава Чорновола висунуто 11 публіцистичних робіт

У Держкомтелерадіо розпочав роботу Комітет з премії імені В.Чорновола за найкращу публіцистичну роботу в галузі журналістики в 2017 році.

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

Члени комітету проаналізують 11 висунутих на здобуття премії публіцистичних робіт, які створили журналісти з Києва, Сум, Вінниці, Одеси,  Хмельницького, Львова, Полтавщини.

За премію змагатимуться публіцистичні статті, оприлюднені в газетах "Голос України", "Час і Події" (Чикаго, США), "Новий шлях" (Канада), у літературно-краєзнавчому збірнику "Русалка Дністрова", в інтернет-виданнях "Історична правда", "iSport.ua"; телевізійні та радіопроекти, що вийшли в ефір телеканалу "Тоніс", Вінницької, Сумської, Хмельницької філій НСТУ. Члени журі розглянуть  також роботу-диптих (книга разом із компакт-диском) діалогів львівського журналіста Зіновія Суходуба з Ліною Костенко та мультимедійний проект "Локомотив Європа", що містить у собі текст, фото, відео і розповідає про  спільне минуле і сучасне міст Європи, які в 1866 році з’єднала залізниця з Буковини до столиці Австро-Угорської імперії.

Теми, які порушують у своїх публікаціях і програмах претенденти на премію імені В. Чорновола, - про боротьбу українців за державність, про рух опору Голодомору  1932 - 1933 років ("Телемарафон: герої нації", телеканал UA: СУМИ) і протистояння російській навалі (серія радіопрограм "Вони загинули за незалежність України" Хмельницької філії НСТУ), про героїв України – Василя Стуса і кіборгів донецького аеропорту…

Роботи різні за формою і жанрами – від циклу науково-популярних публіцистичних фільмів "Інформаційне суспільство та інформаційні війни" (телеканал "Тоніс"), низки дослідницьких статей оглядача "Голосу України" Світлани Чорної "З братами не воюють, або чому російсько-українські війни не регіональний конфлікт, а прояв цивілізаційного протистояння" до узагальнень власного досвіду, як можна пізнати і полюбити Україну, стати її патріотом, мешкаючи далеко за її кордоном (стаття Світлани Хусаінівни Стадник "Моє знайомство з Україною", літературно-краєзнавчий збірник "Русалка Дністрова").

А темою статті, оприлюдненої в інтернет-виданні "Українська правда", "За покликом рідної крові. Знайти родинну історію в архівах КДБ" Дарини Рогачук стала історія власної бабусі – Марії Рогачук, висланої в 1949 році  до Сибіру. Причина її арешту довгі роки була таїною для родини, бабуся не хотіла про це розповідати. Працюючи з архівами КДБ, автор розкриває сімейну таємницю: причиною арешту був  зв’язок молодої вчительки села Ланівці Тернопільської області з УПА. Марії Рогачук було лише 21 рік, коли її  відправили на 25 років заслання у Магадан з позбавленням громадянських прав на 5 років та конфіскацією майна. Її вина була лише у тому, що вона дуже любила Україну.

Із повним списком висунутих на Премію імені В. Чорновола робіт можна ознайомитись на офіційному веб-сайті  Держкомтелерадіо за посиланням.

Нагадаємо, що премія імені В’ячеслава Чорновола за найкращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується з 2004 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України та вручається до дня народження В’ячеслава Чорновола у грудні.