Представництво ЄС в Україні виступило із заявою щодо вироку Миколі Семені

Представництво ЄС в Україні виступило із заявою щодо вироку Миколі Семені

Вирок кримському журналісту Миколі Семені є порушенням свободи думки та свободи медіа на анексованому Росією півострові, вважає Представництво ЄС в Україні.

Про це йдеться у заяві, опублікованій у Facebook 22 вересня.

"Сьогодні журналіста Миколу Семену засудили до двох з половиною років позбавлення волі умовно. Вирок передбачає заборону журналістської діяльності. Це, безсумнівно, є порушенням свободи думки та свободи медіа", - заявляє Представництво ЄС в Україні.

За твердженням Представництва, це ще один приклад погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові після його незаконної анексії Росією. "Семену засудили за його журналістську діяльність за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії - "публічні заклики до дій, що порушують територіальну цілісність Росії". Російська влада використовує цю статтю проти тих, хто не визнає незаконну анексію Кримського півострову. Європейський Союз також не визнає незаконну анексію Криму та продовжує її засуджувати як порушення міжнародного права. Європейський Союз й надалі підтримує територіальну цілісність та суверенітет України", - йдеться у заяві.

Представництво ЄС в Україні також наголошує, що Європейський Союз закликає негайно зняти з Миколи Семени всі обвинувачення, а також негайно звільнити всіх, кого ув’язнили з порушенням норм міжнародного права.