У Каталонії наростає протистояння (Аудіо)

У Каталонії наростає протистояння (Аудіо)

Ситуація в Каталонії, - одному з регіонів Іспанії, може перерости у відкрите збройне протистояння, чи інші активні форми спротиву.

Таку думку висловлює дехто з українських експертів. Вони припускають, що силове придушення іспанською владою націоналістичних настроїв у регіоні лише підігріватиме градус конфлікту. Нагадаю, парламент Каталонії призначив на перше жовтня проведення референдуму про незалежність регіону від Іспанії. У відповідь офіційний Мадрид звинуватив каталонців в антиконституційних діях і почав  арештовувати провідників руху за відокремлення Каталонії.

Продовжує Наталія Чабанна:
                
"У 2014-му році серед каталонців було 80 % прихильників ідеї незалежності регіону від Іспанії. Проте, до кінця 2016-го, їх кількість зменшилася у два рази. Якби Мадрид не відреагував жорстко на ініціативу про відокремлення регіону, можливо, на тривалий час ця ідея була б відкладена – розмірковує у коментарі "Українському радіо" політолог-міжнародник Геннадій Друзенко.

Нагадаю, 6 вересня парламент Каталонії підтримав закон щодо проведення референдуму про незалежність. Згодом Конституційний суд Іспанії призупинив дію цього документу. А міністерство фінансів посилило контроль над фінансами уряду Каталонії, щоб запобІгти фінансуванню референдуму.

Дії іспанських силовиків вивели на вулиці міст п’ятимільйонної Каталонії кількасот тисяч протестувальників. Дійшло і до сутичок – особливо після арешту політичного проводу каталонців. По суті, ідея відокремлення від країни 16-ти відсотків території справді суперечить Конституції держави, проте, не варто забувати і про національну складову цього питання – нагадує аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.
    
Самі каталонці озвучують ще й економічні причини свого бажання відокремитися. Мовляв, регіон є одним із найбагатших, а усі набутки забирає центр.
     
В основі каталонського руху за незалежність лежить національне питання, каже Геннадій Друзенко. Каталонці - окремий народ з власною мовою, звичаями, відмінними від Іспанії. І зі своєю подальшою долею вони визначаються самотужки, а не унаслідок політичних ігор сусідніх країн".

Наталія Чабанна. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!