На Харківщині бракує медпрепаратів (Аудіо)

На Харківщині бракує медпрепаратів (Аудіо)

На Харківщині діабетики забезпечені інсуліном менш, ніж на половину. Є проблеми і з деякими іншими препаратами, які хворі мають одержувати безплатно.
 

У ситуації розбиралася наша кореспондентка Віталіна Зіньківська:
                  
"Цільова державна субвенція покриває лише 48% потреби харків’ян в інсуліні. Майже 8-м місяців не було  централізованих поставок хіміотерапевтичних препаратів для лікування онкологічних недугів, хворих на гемофілію, вірусні гепатити, розсіяний склероз. Про це заявила заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соцзахисту населення Світлана Горбунова-Рубан. Утім, це не означає, що аптеки порожні. Ліки є, але не ті, що треба.

Зараз ламається схема споживання. Люди звикли до ширшого асортименту. Ті, що не хочуть брати препарати за національним списком, вважають, що держава їх не забезпечує, а держава вважає, що забезпечує. Це конфлікт між споживачем та державою.

Посилює напругу і те, що хворі, побоюючись перебоїв у поставках життєво необхідних ім препаратів, намагаються набратися про запас. Ось і виходить, що в одного запасено на місяць, а інший залишився без ліків. Проте, за словами Світлани Горбунової-Рубан, надійшла чергова державна субвенція на суму 5 мільйонів 600-т тисяч гривень, що дозволить дещо розрядити ситуацію".

Віталіна Зіньківська з Харкова. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!