Діагноз "інфаркт" - більше не загроза для українців

Діагноз "інфаркт" - більше не загроза для українців

Три установи Академії медичних наук отримали стенти та витратні матеріали, закуплені за кошти Держбюджету-2016, і відтепер зможуть на безоплатній основі надавати екстрену допомогу зі стентування пацієнтам із гострим інфарктом міокарда.

Про це під час брифінгу в межах 18 Національного конгресу кардіологів України наголосив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський, повідомляє Мінохоронздоров'я.

"Завдяки закупівлям стентів та витратних матеріалів і новій системі розподілу в Києві заклади  Академії меднаук - Інститут хірургії та трансплантології ім. Шалімова, Інститут кардіології ім. Стражеска, Інститут серцево-судинної хірургії ім. Амосова - відтепер матимуть змогу надавати допомогу пацієнтам із інфарктом міокарда на безоплатній основі. Інфаркт міокарда може тепер лікуватися в цих інститутах безоплатно, а міністерство забезпечуватиме стентами і витратними матеріалами", - поінформував Лінчевський.

Як зазначив під час брифінгу президент Асоціації кардіологів України Володимир Коваленко, можливість здійснювати екстрене кардіологічне втручання для мешканців Києва установами Академії меднаук відбулася завдяки впровадженню такої логістичної системи доставки пацієнта до лікарні, коли хворого везуть у найближчий медзаклад, де йому можуть надати екстрену допомогу зі стентування, а також завдяки закупівлі державою стентів та витратних матеріалів. Це дозволить суттєво знизити смертність від інфаркту міокарда, наголосив Коваленко.

Нагадаємо, в Україні смертність від гострого інфаркту міокарда залишається однією з найвищих у світі. Щорічно практично 25 тисяч українців потребують проведення процедур ургентного коронарного стентування у випадках гострого інфаркту міокарда. Всього впродовж року в Україні реєструється 40 тисяч інфарктів міокарда. 9 мільйонів дорослого населення мають симптоми ішемічної хвороби серця.