Трамп представив план реформування ООН (Аудіо)

Трамп представив план реформування ООН (Аудіо)

Під час зустрічі зі світовими лідерами у штаб-квартирі ООН Президент США Дональд Трамп представив свій план реформування цієї організації. Проект змін вже підтримали 142 країни. Реформа покликана, зокрема,  спростити процедуру ухвалення рішень.

З подробицями - наша американська кореспондентка Аліса Прожогіна:

"У своїй промові президент США Дональд Трамп піддав ООН критиці за надмірну бюрократію і недосконале управління. Глава Білого дому також заявив, що ООН не слід триматися за старі методи, які не працюють в сучасному світі, і закликав провести "сміливі реформи", які, за його словами, дозволять перетворити цю організацію в більш ефективний інструмент світу.

Він також торкнувся і питання фінансування ООН. "З поваги до громадян своїх країн, - заявив президент, - ми повинні гарантувати, щоб жодна з країн-членів не неслА непропорційну частина тягаря, як у військовому, так і в фінансовому плані".

США, як відомо, платять левову частку в бюджет ООН - більше 20%. Крім того, Вашингтон щорічно виділяє понад 2 мільярди доларів на миротворчі місії ООН і сотні мільйонів доларів на різні програми, в тому числі Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Всесвітню продовольчу програму.

Однак при адміністрації Трампа фінансування багатьох програм опинилося під загрозою. Так, навесні адміністрація оголосила, що США припиняють фінансування Фонду народонаселення ООН, зокрема надання нужденним послуги в галузі планування сім'ї".

Аліса Прожогіна, США, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!