Медична профспілка звернеться до влади з вимогами

Медична профспілка звернеться до влади з вимогами

У вівторок, 19 вересня, професійна спілка працівників охорони здоров'я проведе в Києві акцію з вимогами до влади розв'язати проблеми медиків.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у понеділок, 18 вересня, сказала голова профспілки працівників охорони здоров'я України Вікторія Коваль.

"Акція мирна, попереджувальна. Ми сподіваємося, що нас почує уряд і розпочнеться нормальний соціальний діалог, щоб вирішувати нагальні питання, які ставить сьогодення. Реформа охорони здоров'я конче необхідна, але це має бути реформа, щоб вже не розчаровувалися ані люди, ані медичні працівники", - сказала Коваль. Вона повідомила, що акція має попереджувальний характер, і учасники заходу передадуть до органів влади свої вимоги. Водночас Коваль повідомила, що акція фінансується суто з коштів профспілки працівників охорони здоров'я, яка оплачує проїзд медиків до Києва.

Серед вимог, які профспілка працівників охорони здоров'я висуває до влади, - призначення міністра охорони здоров'я, збільшення медичної субвенції на 2017 рік не менш, ніж на 3,9 мільярда гривень з метою виплати заробітної плати та погашення заборгованості із зарплати. Крім того, як наголосила Коваль, учасники акції вимагатимуть і збільшення фінансування медичної реформи. За її словами, видатки на галузь повинні становити не менше 7% ВВП, у той час як у проекті бюджету, який запропонував уряд, не більше 3%.  

Також профспілка вимагає відійти від зрівнялівки в оплаті праці медичних працівників шляхом підвищення з 1 вересня на два тарифних розряди посадових окладів лікарів, медичних сестер, у тому числі спеціалістів з вищою немедичною освітою для того, щоб забезпечити єдині підходи в оплаті праці робітників бюджетної сфери.

Серед інших вимог профспілок - встановлення надбавок працівникам як державних, так і комунальних заходів охорони здоров'я за престижність праці.

Учасники прес-конференції наголосили, що акція не має на меті заперечити необхідність медичної реформи. Втім, за їх словами, ця реформа має відбуватися із дотриманням Конституції, яка визначає Україну як соціальну державу і гарантує безкоштовне медичне обслуговування, а також враховувати при здійсненні змін позиції профспілки та медичної спільноти.