Медсестри Португалії готуються до страйку (Аудіо)

Медсестри Португалії готуються до страйку (Аудіо)

Протест, який тривав упродовж минулого тижня – завершився безрезультатно. Серед головних вимог медиків було - збільшення заробітної плати, повернення 35-годинного робочого тижня, який збільшили до 40-ка годин в часи кризи та можливості для кар’єрного зростання.

З подробицями наша кореспондентка з Лісабона Тамара Лаврук:

"П’ятиденний загальнонаціональний страйк було оголошено Незалежною профспілкою і Спілкою медсестер. Головний привід - зокрема відмова Міністерства охорони здоров'я  схвалити пропозиції про поступове підвищення заробітної плати та включення категорії фахівця в послужний список.

У перші дні до акції протесту  долучились понад   85% медперсоналу. А в останній - страйкували майже всі медсестри країни.  Побоюючись репресій, деякі з них  таки вийшли на роботу. І не безпідставно - адміністрації окремих медичних закладів, у тому числі госпіталів Калдаш-да-Раїнья і Санта-Марія в Лісабоні,  працівникам, які долучились до страйку,  поставити прогули.

Водночас медична профспілка засудила таку практику і пригрозила судовими позовами проти лікарень, чим змусила роботодавців відмовитись від так би мовити "покарання" страйкарів. У той же час міністр охорони здоров'я  звинуватив  учасників страйку у порушенні принципів етики і моралі.

Тож перемовини між лідерами Спілки португальських медсестер і очільником охоронного відомства закінчилися безрезультатно. Чи не найбільше від масштабного протесту медиків потерпіли пацієнти лікарень. Оскільки, упродовж тижня поки тривав страйк були відтерміновані майже   шість тисяч планових операцій.

Через те що страйкарі не досягли своїх вимог - вони знову готуються до нового протесту, який попередньо заплановано на початок жовтня".

Тамара Лаврук, з Лісабона, для Українського радіо.

Прослухати

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!