Окупанти в Криму зазіхають на пам’ятник національного значення

Окупанти в Криму зазіхають на пам’ятник національного значення

Росія розпочала незаконні розкопки та інженерні геологічні роботи на скелі, на якій знаходиться пам’ятник національного значення - палац "Ластівчине гніздо".

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України з посиланням на доповідь ЮНЕСКО.

"Російська окупаційна влада продовжує проводити та території Криму незаконні археологічні дослідження та розкопки", - йдеться у тексті звіту ЮНЕСКО.

У відомстві наголошують, що українська влада не давала дозволу на такі роботи.

З квітня цього року такі роботи здійснюються на території між Цементною слобідкою і автотрасою Керч-Феодосія, у зв’язку з будівництвом під’їзних доріг до майбутнього Керченського мосту. В результаті цих розкопок були знищені фрагменти стародавнього Тірітакського оборонного валу, який окупаційна влада планує зруйнувати повністю.

Загалом, в 2017 році Міністерство культури Росії видало 13 дозволів на проведення археологічних розкопок в Криму і два дозволи на території Севастополя.

У міністерстві нагадали, що влада України збирає докази для початку кримінального переслідування так званих «археологів». На сьогодні до списку осіб, незаконна діяльність яких в цій сфері реєструється, включені 33 вчених із різних інститутів Російської академії наук.

В ЮНЕСКО наголошують: будь-які заходи РФ в окупованому Криму, спрямовані на зміну юрисдикції об’єктів культурного, промислового і технічного спадку України, є прямим порушенням суверенних прав України та загальновизнаних норм та принципів міжнародного гуманітарного права.


Додамо, подібні дії окупаційної влади є грубим порушенням Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. Конвенція і Перший протокол до неї (1954 р.) забороняє будь-які археологічні розкопки на окупованій території.

Нагадаємо, в березні 2014 року Росія анексувала український Крим, організувавши там так званий "референдум щодо його самовизначення". 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий договір про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели санкції проти Росії. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму.