Які продукти подорожчають у вересні

Які продукти подорожчають у вересні

Хвиля подорожчання продуктів накрила всі магазини і ринки, причому рекордсменами виявилися традиційні сезонні продукти, якими так багата осіння пора.

Про це передає “Народна правда“.

Через високі ціни у продуктовий кошик українців цьогоріч ризикують не потрапити навіть звичні овочі, що злетіли у ціні. А тому ажіотажу на ринках і супермаркетах не спостерігається.

“Зараз у українців іде сезон консервації, купують те, що й завжди:  болгарський перець, баклажани, помідори та огірки, але набагато менше, ніж купували торік. В минулому році брали цілими  ящиками, в цьогоріч купують по 5  або 3 кг”, – розповідає один з продавців на ринку. Пенсіонери  взагалі купують поштучно.

Директор української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже, що у своїй купівельній спроможності зараз  українці відкотилися у початок 1990-х років, і додає, що зростання цін в даний час йде швидше, ніж зростають зарплати громадян.

М’ясо досягло захмарних цін, бо власного в Україні виробляється менше з кожним роком, а імпортне прив’язане до курсу долара і світових цін, які не збираються падати. “Закупівельна ціна на м’ясо ще 6 місяців тому була 30 гривень, а зараз –  усі  50  і вище йде”, – розповідає продавець Тамара Мельниченко. Сало, яке ще півроку тому коштувало 35 гривень за кілограм, тепер продається по 80, а ціни на м’ясо вже давно перевалили за 120.

Експерти заспокоюють, що молочна продукція дорожчати вже не повинна – вона досягла цінового максимуму. Також поки що не ростиме ціна на  крупи і макарони, які купують найбільше. Лідерами у  стрибках цін стали овочі з борщового набору: картопля стала дорожчою у півтора раза, а капуста – у два з половиною. Ціна на яйця, які вже коштують 20 гривень, може дійти і до 30.

Раніше ми також повідомляли про зростання цін на продукти і товари цієї осені. В Україні фіксується девальвація національної валюти, а від валютного курсу в нашій державі формуються ціни на бензин, імпортну техніку, житло, автомобілі та навіть газ.

Нагадаємо, експерти ради фінансової стабільності зробили невтішний прогноз стосовно інфляції в Україні. Економічне зростання в країні є волатильним і помірним в результаті негативного ефекту блокади неконтрольованих територій, однак цей ріст повинен прискоритися в 2018 році.

Також варто зазначити, що у липні набула чинності постанова КМУ про скасування держрегулювання цін на продукти харчування. Цей крок повинен допомогти бізнесу і зробити виробництво привабливим для інвесторів.