Українські консули визначили місце перебування Павла Гриба (Аудіо)

Українські консули визначили місце перебування Павла Гриба (Аудіо)

Українець Павло Гриб, який зник у Білорусі знайшовся в слідчому ізоляторі російського Краснодара, його звинувачують у тероризмі. Місце перебування Павла визначили українські консули. Наразі вони намагаються потрапити до місця утримання 19-річного громадянина України, але ФСБ не допускає представників української держави.

З подробицями  наш кореспондент у  Москві Роман Цимбалюк:

"Україна отримала нового політв’язня. 24 серпня в білоруському Гомелі  зник 19-річний українець Павло Гриб. Про його долю тривалий час нічого не було відомо і зараз МЗС України офіційно повідомило – нашого співгромадЯнина викрали працівники ФСБ. Це вперше, коли російські спецслужби затримали українця на території третьої держави. Зараз юнака утримують у Краснодарі у слідчому ізоляторі.

Українські дипломати висловили рішучий протест Російській Федерації у зв'язку з безпідставним затриманням Павла. МЗС категорично засуджує переслідування російською владою громадян України в Росії та за її межами з метою подальшого ув’язнення за сфабрикованими політично вмотивованими справами.

Росіяни вкотре порушили положення консульської Конвенції та повідомили про місце перебування Павла лише через 14 днів після арешту. Консула України  до нього не допускають.

За інформацію батька, члена громадської ради Держприкордонслужби України Ігоря Гриба під час пошуків сина в Гомелі він дізнався, що Павла подали в розшук співробітники ФСБ Росії по Краснодарському краю за цитую "терористичний акт".

Офіційна влада Білорусі підтвердила факт перетину Павлом Грибом українсько-білоруського кордону, але мовчить як він потрапив до катівні на території Росії.

Нагадаю, раніше СБУ радило українцям утримуватись від поїздок до Росії, вочевидь зараз ця рекомендація буде поширена і щодо Республіки Білорусь".

Роман Цимбалюк, з Москви для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!