У Мінську відбулось чергове засідання тристоронньої контактної групи (Аудіо)

У Мінську відбулось чергове засідання тристоронньої контактної групи (Аудіо)

Сьогодні в Мінську  завершився черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України. Учасники засідання зазначили, що в період з 28 серпня до 3 вересня зафіксована найнижча кількість обстрілів в зоні конфлікту, починаючи з 2015 року.

З білоруської столиці повідомляє наш власний кореспондент Павло Шаройко:

"Як зазначив за підсумками сьогоднішнього засідання спецпредставник діючого голови ОБСЄ Мартін Зайдік, минулий раз учасники тристоронньої контактної групи підтвердили прихильність безстроковому припиненню вогню з нагоди початку навчального року і минулі два тижні "шкільного" перемир'я демонструють, що "за наявності бажання сторін можна реально знизити до мінімуму кількість обстрілів і підвищити рівень безпеки мирних громадян".

За словами Мартіна Зайдіка, з цією метою робоча група з безпеки обговорила практичні аспекти припинення вогню, зокрема, вимоги по обнародуванню наказів з їх послідовною реалізацією.  Учасники переговорів також обговорили перспективи і метод розведення сил і засобів в районах станиці Луганської і в Золотому, а також нові зони.

Варто зазначити, що в порядку контролю за дотриманням стійкого режиму припинення вогню сторони домовилися про проведення 13 вересня скайп-зустрічі підгрупи з безпеки.

Мартін Зайдік констатував, що економічна підгрупа обговорила можливе поліпшення механізму платежів за постачання води в ОРЛО. Проте, за його словами,  це питання все ж таки  потребує подальшого доопрацювання. Також були обговорені  питання виплати пенсій і стану українських залізниць в ОРДЛО, наголосивши  при цьому  на необхідності захисту об'єктів життєво важливої інфраструктури.

Спецпредставник ОБСЄ повідомив, що в  гуманітарній підгрупі продовжується обговорення питань звільнення заручників.  За його словами, залишається актуальним і питання формування порядку денного роботи політичної підгрупи, де українська сторона пропонує обговорювати відміну указу президента РФ про визнання документів, виданих так званою владою ОРДЛО, відмова від встановлення так званих  “кордонів”, відновлення контролю Україною за українсько-російським кордоном  і створення робочої підгрупи по кордону.

Мартин Зайдик підкреслив, що після літньої перерви і початку нового навчального року   серед учасників  тристоронньої контактної групи відчувається рішучість дати новий імпульс роботі, щоб гарантувати населенню якомога спокійнішу осінь.

Наступне засідання тристоронньої контактної групи заплановано на 20 вересня".

З Мінська, Павло Шаройко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
Краєв: "Санкції щодо Росії повинні тривати, особливо після погроз ядерною зброєю і навіть після перемоги України"
"Лукашенко підтримує російську агресію проти України і виступає співучасником": експерт про ймовірність військової загрози з півночі
Старт сесії Генасамблеї ООН: присутність делегації РФ та важливість кулуарної роботи для України
Ескалація на фронті: що робити Україні? Думка військового експерта
Олексій Гончаренко про питання, які розглядатимуть депутати в ВР, правки в бюджеті-2021 та допомогу ФОПам