Родичі викраденого Павла Гриба звернулися до Євросуду

Родичі викраденого Павла Гриба звернулися до Євросуду

Правозахисникам і родичам викраденого в Білорусі 19-річного українця Павла Гриба досі не вдалося з'ясувати місце його перебування.

Про це під час прес-конференції заявила координатор Медійної ініціативи за права людини Марія Томак.

За її словами, "те, що відбулося з Павлом Грибом - це насильницьке зникнення, практика, яку застосовує Російська Федерація від початку збройного конфлікту дуже активно".

Водночас представник інтересів родини юнака, адвокат Євгенія Закревська поінформувала, що на даний момент подано звернення до Європейського суду з прав людини. У документі йдеться про порушення таких права Павла Гриба, як право на свободу і право на непідання тортурам. Крім того, "є пряма загроза його життю", - сказала Євгенія Закревська.

Нагадаємо, екс-співробітник Держприкордонслужби України Ігор Гриб заявив, що спецслужби Російської Федерації викрали його сина Павла під час візиту до Білорусі.

Юнак  24 серпня виїхав до Гомеля на зустріч із дівчиною, з якою познайомився і спілкувався лише в соціальних мережах. Додому мав повернутися того самого дня, проте зник.

На території Білорусі батько з'ясував, що Павло Гриб перебуває у розшуку за статтею кримінального кодексу Росії "терористичний акт".

Прокуратура в Чернігівській області відкрила кримінальне провадження за фактом зникнення 19-річного громадянина України Павла Гриба. Український консул у Мінську Олександр Новосьолов повідомив, що Гриба немає серед затриманих або заарештованих у білоруських СІЗО.