Угода про асоціацію з ЄС набула чинності (Аудіо)

Угода про асоціацію з ЄС набула чинності (Аудіо)

Вітчизняні експерти кажуть, що це радше символічний крок, адже зона вільної торгівлі працює вже понад рік. Обсяг українського експорту до країн ЄС відтоді суттєво зріс і нині становить майже сорок відсотків у загальній експортній структурі. І все ж, із набранням сили Угодою з’явилися чіткі часові терміни, - коли і які реформи Україна має провести.

Докладніше – наш кореспондент Олександр Демченко:

"Набрання сили Угодою про Асоціацію – це радше символічний юридичний жест з боку Європейського Союзу, - каже економіст Андрій Новак. Водночас, зазначає експерт, що тепер для нашої держави настає новий етап, коли ми повинні в чіткі часові терміни виконувати політичні та економічні зобов’язання перед ЄС. Як і Євросоюз – свої перед Україною. Розповідає Андрій Новак.

Понад рік сторони виконують економічну частину Угоди про асоціацію. З 1 січня 2016 року повноцінно функціонує Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС. Зокрема, лише за перше півріччя 2017-го експорт українських товарів на європейський ринок зріс майже на 26 відсотків. Зокрема, і частка товарів із доданою вартістю. Про це в ексклюзивному коментарі Українському радіо розповіла заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговельний представник України Наталія Микольська. Водночас, вона зазначила, що вступ у дію повного тексту угоди дасть чіткий сигнал потенційним європейським інвесторам.

У тексті Угоди не передбачені санкції, до яких може вдатися Євросоюз у разі невиконання українською владою зобов’язань із реформування країни, - зауважує науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Водночас, за його словами, ЄС має вдосталь механізмів, щоби заохотити українських можновладців виконувати Угоду.

Як повідомила Українському радіо речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца, 1 вересня МЗС зробить заяву, у якій пояснить усі переваги підписаної угоди, а також озвучить першочергові завдання, що тепер стоятимуть перед нашою державою".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!