АМКУ почав перевірки на ринку автогазу

АМКУ почав перевірки на ринку автогазу

Антимонопольний комітет України через рекордне зростання роздрібних цін на скраплений газ, який використовується в якості автомобільного палива, почав проводити перевірку на ринку цього товару на предмет можливих порушень конкурентного законодавства України.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на главу комітету Юрія Терентьєва.

"Поряд з об'єктивними причинами стрімкого зростання цін на скраплений газ, ми не виключаємо і наявності суб'єктивних факторів, які можуть свідчити про ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Ми обов'язково знайдемо відповідь на це питання", - сказав Терентьєв, додавши, що за результатами проведеного аналізу комітетом будуть вжиті передбачені законодавством заходи.

Згідно з інформацією АМКУ, зростання цін було обумовлене стрімким падінням пропозиції зрідженого газу в результаті скорочення імпорту з Білорусі та Росії через одночасну планову зупинку кількох заводів і створення адміністративних перешкод для імпортерів з боку Федеральної служби з технічного та експортного контролю Росії. Також в комітеті звернули увагу на відсутність стабілізаційного запасу і брак залізничних цистерн для рівномірного і своєчасного розподілу обсягів автогазу по території України.

Як повідомлялося, за останні два тижні відзначалося різке зростання цін на автогаз в мережах АЗС. Станом на 28 серпня ціни досягли значень 16,49-16,99 гривні за літр стабілізувалися і в наступні дні.

29 серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав рекордне зростання цін на зріджений газ в мережах АЗС диверсією і доручив Минэкономразвитию, Міненерговугілля, АМКУ, Фіскальної службі та іншим держорганам розробити можливі рішення цієї проблеми, і до 15 вересня "отримати іншу цінову картину".