Україна піднялась у міжнародному кредитному рейтингу (Аудіо)

Україна піднялась у міжнародному кредитному рейтингу (Аудіо)

Підвищення позиції України у міжнародному кредитному рейтингу може позитивно вплинути на інвестиційну привабливість нашої держави. Хоча і не надто кардинально, - вважають експерти. Нагадаю, днями рейтингове агентство Moody’s Investors Service підвищило кредитний рейтинг України на один рівень і вперше за тривалий час змінило прогноз зі "стабільного" на  "позитивний".
 
Докладніше – Наталія Чабанна:
                
"Україна залишалася серед країн із великим ризиком інвестицій, але в рейтингу піднялася на сходинку вище. Фахівці не вважають це суттєвим прогресом, а проте погоджуються, що це позитивний сигнал для іноземного капіталу.

Міністр фінансів Олександр Данилюк, відреагувавши на цю новину, написав на своїй сторінці Фейсбук, що Moody’s підвищив кредитний рейтинг України. Прогноз змінений зі “стабільного” на “позитивний”. Це результат структурних реформ в енергетичному та банківському секторах, у системі державних закупівель та в податковій сфері.

Рейтингове агентство окремо констатує досягнення Нацбанку в збільшенні резервів і стабілізації валютного курсу. Хоча, голова Комітету економістів Андрій Новак вважає, що руху України сходинками "Мудіс" більшою мірою сприяли не економічні зрушення нашої країни, а, радше, падіння в рейтингу наших сусідів із цієї групи – Росії, наприклад.

Президент Гарвардського клубу України Олег Устенко позитивно оцінює поліпшення прогнозів щодо України, а проте, нагадує, що аби увійти до переліку країн інвестиційно привабливих, Україні потрібно подолати не одну сходинку. Зараз від цієї групи нас відділяють чотири позиції. А наслідки – притік інвестицій, запозичення зовнішніх кредитів і, власне, розвиток економіки.

Економічний аналітик Сергій Фурса в ефірі каналу 112 розповів, що Україні потрібно, аби втриматись і підніматися в рейтингу вгору.

А гальмують зростання наших позицій ті ж самі реформи. Щоправда - не втілені. Окрім того, суттєво впливає на рейтинг України ще й війна на сході".

 
Наталія Чабанна. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!