В Україні не вистачає скрапленого газу (Аудіо)

В Україні не вистачає скрапленого газу (Аудіо)

Споживання скрапленого газу в Україні цього року перевищить півтора мільйона тон, - прогнозують експерти. Адже ним заправляється майже третина українських автомобілів.

Чим зумовлене нинішнє здорожчання скрапленого газу і чи вдасться стримати ціни? – в експертів дізнавався Володимир Задворний:

"Нині фахівці оцінюють місячний дефіцит скрапленого газу в Україні на рівні приблизно тридцяти тисяч тон. Як зазначає експерт консалтингової групи А-95 Артем Куюн, майже 70 відсотків скрапленого газу Україна імпортує. З квітня-травня ці надходження відчутно зменшились, що й призвело до його подорожчання.

Як вважають експерти, є ще один чинник, який не дозволяє своєчасно коригувати ціну на скраплений газ. За словами представника однієї з компаній, що працює на цьому ринку Владислава Колодяжного, в Україні не вистачає резервуарів для зберігання скрапленого газу.

Дефіцитом на ринку скрапленого газу користуються і деякі компанії-постачальники, завищуючи ціну, - говорить співзасновник однієї з мереж АЗС Ігор Чернявський.  Утім, пік подорожчання цього виду пального, вважає він, уже минув. На думку Ігоря Чернявського, ближчим часом скраплений газ на заправках має подешевшати до чотирнадцяти гривень за літр.

Тим часом Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив профільним відомствам і правоохоронним органам розібратися з ситуацією на ринку скрапленого газу, встановити причини його стрімкого здорожчання і вжити заходів задля зниження цін.

Одним зі способів здешевлення скрапленого газу експерти вважають зменшення акцизів на газ, який надходить морським транспортом з альтернативних джерел".

Володимир Задворний. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!