Чи готові столичні школи до запровадження інклюзивної освіти? (Аудіо)

Чи готові столичні школи до запровадження інклюзивної освіти? (Аудіо)

За кілька днів перше вересня. Освітяни активно готуються до нового навчального року. Навесні Верховна Рада ухвалила закон про інклюзивну освіту, який дозволяє дітям із особливими освітніми потребами навчатися у звичайних школах. Для таких школярів там мають бути створені інклюзивні чи спеціальні класи. Наша кореспондентка Юлія Конішевська побувала у кількох столичних школах і перевірила, чи готові вони до запровадження інклюзивної освіти:

"В одній зі спеціалізованих шкіл Печерського району Києва кипить робота: завершується ремонт класів та спортивних майданчиків. Її директор Наталія Максимова із самого ранку працює над навчальними планами, бо, каже, нововведень у програмі цьогоріч чимало. Про запровадження інклюзивної освіти у цій школі поки що не йдеться, каже вона, адже умов для навчання дітей із особливими потребами немає. Більше того, моя співрозмовниця вважає, що сама держава і суспільство до цього поки що не готові.

А ось у спеціалізованій школі Шевченківського району над запровадженням інклюзивної освіти працюють уже п’ятий рік. Нині тут функціонують чотири спеціальні класи, в яких навчаються 10 дітей із особливими освітніми потребами. Також створено окремий  кабінет інклюзивного навчання, де із школярами проводить заняття корекційний педагог. Поруч із вчителями працюють асистенти, які допомагають дітям засвоїти матеріал. Директорка школи Надія Ткаченко визнає, аби інклюзивна освіта прижилася у навчальному закладі, довелося докласти чимало зусиль. Найважливіше  - навчити школярів та їхніх батьків бути толерантними до тих, хто має особливі потреби.

У 2017 році уряд вперше спрямував цільову освітню субвенцію на інклюзивну освіту - понад 200 мільйонів гривень. Також Кабінет Міністрів спростив процедуру створення інклюзивних класів. Відтепер директор школи може організувати клас з інклюзивним навчанням на підставі заяви батьків або законних представників дитини з особливими потребами , а також за висновком психолого-медико-педагогічної консультації".

Юлія Конішевська. Українське радіо.   

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!