Ураган "Харві" спричинив катастрофічну повінь у Техасі (Аудіо)

Ураган "Харві" спричинив катастрофічну повінь у Техасі (Аудіо)

У США потужний ураган "Харві", що обрушився цими днями на узбережжя штату Техас, спричинив катастрофічну повінь по всій береговій лінії регіону. Найбільшої шкоди стихія завдала місту Х'юстон. Шторм вже забрав життя п’ятьох людей, 40 вважаються зниклими безвісти, 14 осіб травмовано.

З подробицями – наша кореспондентка в США Аліса Прожогіна:

"Харві" став найжорстокішим ураганом на території США за останні 12 років. У неділю він викликав безпрецедентні зливи на південному сході Техасу. У деяких місцях дощі випадали зі швидкістю від 10 до 15 см на годину. Рівень опадів перевищив 50 сантиметрів і продовжує підвищуватися. Деякі вулиці затоплені аж до ліхтарів світлофорів. За даними Національної служби погоди, з вечора п'ятниці в районі Х'юстона з'явилися, щонайменше, сім торнадо.

За словами губернатора Техасу Грега Еббота, влада робить все можливе - вже мобілізували одну тисячу рятувальників і близько 2 тисяч військових Національної гвардії для допомоги в ліквідації наслідків "Харві". Міські суспільно-культурні центри почали працювати як тимчасові притулки.

Згідно з попередженням Національного центру спостереження за ураганами США, тропічний шторм "Харві" буде переміщатися над південним сходом Техасу аж до середини нового тижня включно. У багатьох районах може випасти до одного метра опадів, які призведуть до спустошливої повені", - зазначається в повідомленні метеорологів.

Ураган "Харві", за даними аналітичної компанії CoreLogic, може нанести узбережжю Техасу збиток майже у $40 млрд., а також спричинити до помітного зростання цін на сиру нафту і  бензин. Як відомо, в регіоні Мексиканської затоки видобувається одна п'ята частина американської нафти і знаходиться майже половина нафтопереробних потужностей Сполучених Штатів".

Аліса Прожогіна, США, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!